Modern Magnificat (1)

 

 Sharon Gesthuizen

Magnificat anima mea Dominum
Groot maakt mijn ziel de Heer
 

Jan Marijnissen is bij de SP God de Vader en Ron Meyer zijn eniggeboren Zoon in wie Hij een welbehagen heeft. En nu was het de bedoeling dat de Zoon geparachuteerd zou worden en dat alle gelovigen Amen zouden zeggen. Maar toen drong zich plotseling ongevraagd een vrouw het mannelijk onderonsje binnen, waardoor het toch nog een gecompliceerde bevalling werd.

Ik zou willen dat ik iets van het idealisme van Sharon Gesthuizen had. Niet alles, want dat zou ik niet aankunnen. Op haar twitteraccount schreef ze: “Als SP-ers gaan we nu samen – een stukje wijzer en een stukje ervarener – verder en dat is goed. Ik gun mijn opponent van harte zijn overwinning. Bravo! Ik heb er alle vertrouwen in dat Ron de daad bij het woord zal gaan voegen. Aan talloze mensen heb ik laten weten: niet getreurd! (…) En de open discussies tijdens de campagne hebben ons sterker gemaakt. (…) Ook de interne democratie – die met deze verkiezing al een treetje hoger is getild – is een middel dat we beter en tot ons eigen voordeel kunnen gaan gebruiken; daarvan blijf ik overtuigd.” En verderop zegt ze nog dat het beter zou zijn als zij die hadden gehoopt op een verpletterende overwinning voor Meyer “erkennen dat er zaken aan het veranderen zijn in onze mooie partij.” En ze eindigt met: “Laten we die realiteit gezamenlijk omarmen! Want juist door het erkennen van zulke ontwikkelingen smeedt men de eenheid die we nodig hebben.”

Een heel klein beetje van zulk idealisme zou van mij al een ander mens maken. Kunnen geloven in iets dat groter en belangrijker is dan jezelf en je daar ten volle aan ondergeschikt maken. Groot maakt mijn ziel de Partij, dacht ik, toen ik het allemaal las. Sharon, je lijkt op Maria, of je het leuk vindt of niet. Vol overgave onvoorwaardelijk beschikbaar. En niet dat die rode jurk je niet goed staat hoor, maar heb je ooit wel eens blauw geprobeerd?

En zo klinkt Magnificat anima mea bij Bach:

 

5 gedachten over “Modern Magnificat (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s