De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal gekrompen door de zachte winter. De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal gekrompen door de strenge winter. Het kan vriezen en het kan dooien, maar geen van beide is echt wenselijk. Het doet denken aan een oude grap vanachter het IJzeren Gordijn. Vraag: welke vier grote rampen bedreigen voortdurend de oogst in de Sovjet Unie? Antwoord: Lente, zomer, herfst en winter. Sociologen hebben vastgesteld dat in de negentiende eeuw de herverkiezing van een Amerikaanse president altijd samenhing met het weer tijdens zijn regeerperiode. Was het weer (lees: de oogst) goed geweest, dan werd hij herkozen, was het weer en dus de oogst slecht geweest dan mocht een ander het proberen. Geen enkele president – tot Franklin Delano Roosevelt in 1941 – haalde ooit een derde termijn. En Roosevelt op zijn beurt werd gekozen omdat zijn voorganger Hoover kansloos was vanwege de onder zijn bewind ingezette Grote Depressie.
Grote depressies. Vanaf de oceanen in de richting van onze continenten trekkend zullen ze de komende jaren in toenemende mate het economisch klimaat beïnvloeden. Economische groei, welvaart, vrede en veiligheid, verkiezingsuitslagen, het lot van de Europese Unie, de opstanding en val van dictators, volksverhuizingen en genociden, het wordt straks allemaal bepaald door het weer. Meteorologen zullen de plaats van economen en politicologen gaan innemen. Maurice de Hond gaat het weer presenteren. Alle dagen hondenweer en hondsdagen. De politieke barometer zal op en neer gaan met de luchtdruk. Meteorologische instituten worden de nieuwe orakels.
He lijkt misschien bedreigend, maar dat is het allesbehalve. Angst is een slecht raadgever. Wie zegt dat we de klimaatverandering een halt moeten toeroepen? Als de ijskappen smelten en het peil van de zeeën en oceanen overal stijgt, zal wereldwijd de vraag naar waterbouwkundige werken en versterkingen toenemen. En juist daar liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven ongekende mogelijkheden. Watermanagement. Wij hebben het uitgevonden. Wij hebben Nederland geschapen en onderhouden het. Wij leven al eeuwen onder de zeespiegel. Als andere landen initiatieven willen nemen om de klimaatverandering af te remmen is dat hun goed recht. Maar laten wij, net nu we uit het dal beginnen te kruipen, vooral niet onze eigen glazen in gaan gooien. De komende decennia werkt het economisch tij in ons voordeel. Laat klimaatverandering de kurk worden waar onze economie en welvaart op drijven. Niet alleen voor onszelf, maar ook en vooral voor de toekomst van onze kinderen.