De wereld kijkt door

In de jaren zeventig van de vorige eeuw, de tijd waarin Pim Fortuyn nog lid van de CPN wilde worden en de graaiende bestuurders en interim-managers van vandaag zich op de universiteiten voorbereidden op hun loopbaan onder het motto “de verbeelding aan de macht”, was er in een Scandinavisch land, ik meen Zweden, een rel over studenten van de toneelacademie die, tijdens de uitvoering van hun eindexamenproject, het publiek met menselijke uitwerpselen hadden bekogeld. Hun verklaring hiervoor luidde kortweg dat het publiek niet beter verdiende. Toen ik jaren later een opera-uitvoering bijwoonde waaraan letterlijk alles even slecht was en het publiek na afloop toch in een staande ovatie zijn handen stuk klapte, begreep ik plotseling wat de studenten bedoeld hadden.

Ik moest eraan denken toen ik de blogs van Pasquali en Heldinne las. Shit en spelen. We wentelen ons erin. En zolang we blijven kijken verdienen we niet beter. De wereld kijkt door. En die studenten van toen? Ach, die presenteren natuurlijk allang de Scandinavische pendant van het gewraakte TV-programma of hebben het op zijn minst tot tafelheer dan wel –dame in iets vergelijkbaars geschopt. Jaja, de verbeelding heeft zijn greep naar de macht wel degelijk succesvol weten uit te voeren.

9 gedachten over “De wereld kijkt door

 1. ja, je hebt gelijk. Liep er over na te denken: waarom blijf ik kijken? Misschien juist omdat de “opiniemakers” zo klakkeloos gevolgd en geloofd worden, iemand moet toch tegengas bieden?

  1. Voor ons soort mensen blijft het hoe dan ook een interessanter programma dan Shownieuws of RTL Boulevard. Laten we zeggen: het heeft potentie. Met de juiste begeleiding zou Matthijs misschien ver kunnen komen.

  2. Tegengas? Dat interesseert ze in in Hilversum niet.
   Er zijn van die vaste figuren in pendeldienst. Mart Smeets, Peter R, Prem, Jort, en dan heb ik het alleen nog maar over de Vara. Een zogenaamd publieke omroep. Me Hoela…

 2. Ik heb de helft, maar gehoord. Stond in de keuken te koken. Maar riep sssst… tegen Paul omdat ik dacht dat het ergens over ging. Ik heb al heel lang een vreselijke hekel aan het wereldje van de BNers. Het gaat alleen over hen gekrompen zielen! Dus Dada’s sta op! Laten we weer met tomaten en rotte eieren gaan gooien!

  1. Ik wil ook Dada, maar de rotte vruchtbeginsels niet in de handen nemen, zou dat kunnen?
   Tegengas bieden is zinvol! Via de media eerst maar? en dan verdere effectieve gassen ontwikkelen? Zo dat men niet anders meer kan dan denken: We trekken ten strijde tegen de zinloze BNers?

   1. Ja, ook rottend ooft kan tegengas bieden, maar is een tomaat eigenlijk wel een vruchtBEGINSEL.
    Soms ben ik bang dat ik mij als BN-er niet veel beter zou gedragen.
    Met ten strijde trekken maak je het nog groter dan het al is. Er gaat niets boven negéren. Dodelijk is dat.

   2. Natuurlijk negeren, maar denk je dat iemand dat hoort? Ach, t interesseert me eigenlijk ook niks! (dat is vast de beste negeermethode: ook geen irritatie-energie erin stoppen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s