De zoon van Pantera

SGP-politicus Kees van der Staaij was in opspraak omdat hij stelde dat vrouwen bijna nooit zwanger worden na een verkrachting. Hij noemde dit “een feit”.

Zou van der Staaij bekend zijn met het verhaal van Pantera? Het is een oude overlevering: Jezus werd geboren uit Maria, nadat deze verkracht was door een Romeinse soldaat genaamd Pantera. Later huwde zij met Jozef. De kerkvader Origenes noemt het verhaal al en neemt er afstand van. Ook zou het in de Talmoed staan. Paul Verhoeven is er in ieder geval van overtuigd dat het zo gegaan is en hij is niet de enige. En het moet gezegd: het is minder onwaarschijnlijk dan het verhaal in de evangeliën: dat Jezus, zoon van God, geboren zou zijn uit een maagd. Want maagdelijke geboortes komen nooit voor. Dat is een feit, zou van der Staaij zeggen. Maar soldaten die jonge vrouwen verkrachten die daarna zwanger worden, dat is van alle tijden.

Stel je toch eens voor. Dat Pantera de vader van Jezus was en dat Jezus’ geboorte het gevolg was van een verkrachting. Dan heeft van der Staaij er een paar problemen bij. Ten eerste is zijn geloof dan nergens op gebaseerd, want Jezus was niet de zoon van God. Ten tweede wordt het hele misverstand veroorzaakt doordat uitgerekend Maria wel zwanger werd na een verkrachting. En ten derde: omdat van der Staaij te allen tijde tegen abortus is, had hij dit hele misverstand ook weer niet willen missen.

Wat zou het prachtig zijn als Jezus nog één keer terugkwam. Bij voorbeeld op kerstavond 2012, om meteen het aflopen van de Mayakalender mee te maken. Dan kan hij voor eens en voor altijd uitleggen hoe het echt gegaan is. Wie zijn vader was, wat hij nou wel en niet gezegd en gedaan heeft, in welk jaar hij precies geboren werd en hoe het eigenlijk zit met die lijkwade van Turijn.

En dan maar hopen dat van der Staaij en Benedictus en al die andere gelovigen die er verstand van hebben, hem herkennen en niet per ongeluk opnieuw kruisigen, met zijn blasfemische verhaal over die vervloekte Pantera. Want een hoofdrol spelen in de volgende film van van der Hoeven, daar zit van der Staaij natuurlijk ook niet op te wachten.

6 gedachten over “De zoon van Pantera

  1. Leuk gedacht! en zo waar! (al is leuk niet een passend woord). Mij valt op dat t soort mannen als van der Staaij altijd zo een onschuldig-brave uitstraling hebben. Dat betekent toch wel dat ze ECHT in zichzelf geloven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s