Twee soorten mensen

Ik ben achter met kranten lezen. Dat is niet erg, dat ben ik altijd. Maar nu is door de vakantie de achterstand lachwekkend geworden. Ik heb vandaag de NRC van 12 juli gelezen. Ik zou natuurlijk gewoon mijn verlies moeten nemen en een week of vier oude kranten weggooien, maar dat doe ik niet. Er kan iets belangrijks tussen zitten: die krant is niet voor niets bij mij terecht gekomen. Er kan een overlijdensadvertentie in staan van iemand die ik dertig jaar geleden nog gesproken heb, of een bericht dat mijn leven verandert: hoe weet ik ook niet, maar dat weet je nooit van tevoren.

Het grote voordeel van oude kranten lezen is, dat je het meeste kunt overslaan, want wat erin staat weet je al, of het is inmiddels compleet achterhaald. De krant van 12 juli gaat bij voorbeeld voor een groot deel over de nederlaag van het Nederlands voetbalelftal tegen Spanje. Totaal oninteressant inmiddels. Als ik die krant op 12 juli had moeten lezen had ik misschien wel een uur over dat verslag, die interviews en de fotobijlage gedaan. Zonde van de tijd. In een uur tijd kun je uit twee of drie oude kranten het essentiële en blijvende tot je nemen. Efficiency! Weg met de waan van de dag, leve de achtergrondinformatie, het interview en de boekrecensie. De komende dagen gaat in mijn oude kranten het Paarsplusse kabinet mislukken. Sneu voor al die mensen die het op de voet gevolgd hebben, maar ik hoef het gelukkig niet meer te lezen.

Had de krant van 12 juli mij nog iets bijzonders te melden? Ja, helaas wel. Ergens in de marge van een pagina stond een heel klein berichtje van net geen honderd woorden dat mijn aandacht trok. ”Illegalen verdrinken op weg naar Spanje” stond er boven. ”Illegalen”? dacht ik. Sinds wanneer zijn mensen op volle zee illegaal? Het gaat om vijf verdronkenen uit een groep van zeven en dertig Afrikanen die door de Spaanse kustwacht tachtig kilometer uit de kust werden onderschept. Deze mensen worden door NRC Handelsblad als illegaal aangemerkt, terwijl ze dat nooit geworden zijn. Indien ze levend en zonder papieren de Spaanse kust bereikt hadden en daar aan wal zouden zijn gegaan, waren ze ”illegaal” geweest. Nu dobberden ze gewoon op zee. Ja, en? Mag dat soms niet? De kop boven dit artikeltje toont aan dat er in de beleving van de schrijver twee soorten mensen bestaan: legale, bevoorrechte mensen die in het rijke, veilige en vrije Europa mogen wonen en een illegale soort die gedoogd wordt in het door oorlog, honger, armoede, ziekten en corruptie geteisterde reservaat dat Afrika heet, maar die geen bestaansrecht heeft.

Mensen ”illegaal” verklaren nog voordat ze dat feitelijk geworden zijn, is dat niet illegaal? Immoreel is het in ieder geval wel.

2 gedachten over “Twee soorten mensen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s