Het Hollandse complot

Dit weekend is er weer een G20 waar ook Nederland mag aanschuiven. Vergeleken met de twintig armste landen van de wereld zijn de G20 weerzinwekkend rijk, maar die rijkdom blijkt ook veel zorgen met zich mee te brengen. Nederlandse inbreng bij het oplossen van de problemen van een ineenstortend financieel stelsel wordt op prijs gesteld. Dat is niet verwonderlijk, want Nederland heeft aan de wieg van het moderne kapitalisme gestaan.
Nederlanders koloniseerden als eersten het latere New York en hebben Wall Street gebouwd. Weliswaar als een militaire versterking (wall) maar toch. Zonder ons geen Wall Street. Nederlanders hebben het aandelenkapitalisme uitgevonden. De Verenigde Oost-Indische Compagnie VOC was de eerste naamloze vennootschap uit de geschiedenis. Vermogende Amsterdammers belegden hun geld in aandelen VOC en werden vervolgens in hun leunstoel rijk terwijl minder vermogenden in de Oost hun leven waagden. En tenslotte: het woord dollar is een verbastering van onze daalder. U ziet het: zonder ons zou de wereld vandaag een stuk armer zijn.
En dat is de ware reden dat Nederland nu al een aantal keren achtereen mag aanschuiven bij de groten der aarde. De architect van het financiële stelsel der rijken, dat steunt en kraakt in zijn voegen, wordt erbij gehaald. Het zijn dit keer niet de joden of de vrijmetselaars die het achter de schermen moeten regelen, maar de Hollanders, die de schuld van alles zijn en een vrijwel ontzielde demissionaire minister-president afvaardigen als symbool van een hopeloos verdeeld en onregeerbaar land. En als wij het ook niet meer weten, wie dan wel? Ik zou er mijn geld dit keer niet op durven zetten, dat het ons gaat lukken om de financiële problemen van de rijksten van deze wereld op te lossen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s